Ungdomsenkäten LUPP
LUPP är en enkät för kommuner och regioner som vill få kunskap om hur unga har det, hur de mår och vad de tycker om att leva på sin bostadsort. Ungdomsenkäten genomförs under hösten, men arbetet med planering och förberedelser börjar våren innan.
Ungdomsenkäten LUPP är ett beprövat koncept som vi vet fungerar hos många kommuner runt om i landet. Att den dessutom är kostnadsfri för er att delta i, gör LUPP unik.
Utveckling av LUPP
LUPP genomgår nu en utveckling för att ännu bättre möta de behov kommuner och regioner lyft fram i MUCF:s återkommande uppföljningar. Förändringen kommer att stärka både kommuner och regioners arbete och det gemensamma samarbetet.
Från och med 2027 kommer alla LUPP-kommuner att genomföra enkäten samtidigt. Det innebär att alla får en gemensam, tydlig process som skapar bättre möjligheter till samverkan mellan kommuner och regioner. Samtidigt synkroniseras LUPP-enkäten med MUCF:s nationella ungdomsenkät. Det stärker möjligheter till jämförelser mellan lokal statistik och statistik på nationell nivå, vilket ger ett ännu starkare beslutsunderlag för arbetet med ungas villkor.
Det kommer i huvudsak inte vara möjligt att genomföra LUPP under 2026. Anmälningar till LUPP 2027 öppnar under hösten 2026.
Frågor och svar om periodisering av LUPP
- Varför periodisera LUPP?
Under de över 20 år som MUCF har genomfört LUPP har uppdraget förändrats från att enbart tillhandahålla en ungdomsenkät till att bli ett verktyg för kommuner och regioner i utvecklingen av lokal ungdomspolitik. Förändringen har skett utifrån kommuners och regioners efterfrågan på processtöd kopplat till enkäten, vilket undersöktes djupare i rapporten LUPPföljning 2019-2022. Det finns också en önskan från många kommuner som genomför LUPP att samarbeta med andra kommuner eller regionalt. För att kunna möta upp behoven krävs ett nytt arbetssätt.
En periodisering av LUPP innebär att alla cirka 110 LUPP-kommuner genomför enkäten samtidigt, vilket gör det lättare för er att vid behov samarbeta med varandra eftersom ni alla ligger i samma fas. Det gör också att totalsammanställningen av LUPP-datan säger mer än den gör i nuläget, eftersom den skulle innefatta ännu större mängd data. Det finns en ambition att synka periodiseringen så att LUPP-enkäten genomförs samma år som den nationella ungdomsenkäten, vilket också gör att ni kan jämföra en del motsvarande frågor från LUPP-enkäten med ett nationellt statistiskt signifikant resultat.
En periodisering innebär också att MUCF kan lägga mer krut i LUPP-processens alla tre faser - före, under och efter. Som arbetet är upplagt nu och har sett ut historiskt befinner sig olika kommuner i olika faser samtidigt, och vi måste hushålla med både ekonomiska och personella resurser så de kan spridas ut på de olika faserna. Befinner ni i er alla i samma fas kan vi på ett bättre sätt skräddarsy processtöd och skapa ett större mervärde för er alla.
- Vad finns det för negativa konsekvenser för kommuner och regioner?
Det finns cirka 110 aktiva LUPP-kommuner, alltså kommuner som regelbundet genomför LUPP. 70 procent av kommunerna gör redan LUPP-enkäten med ett intervall på tre år och över hälften av de ligger redan i intervallet 2021, 2024, 2027, 2030 etc. För de kommuner eller regioner kommer periodiseringen inte medföra några negativa konsekvenser.
För er som inte passar in på ovan beskrivning varierar konsekvenserna och det kan även vara så att det finns konsekvenser som vi missat. Hör av er till oss så vi kan hjälpas åt att minska de negativa konsekvenserna så mycket som möjligt.
- Vårt treårsintervall matchar inte med MUCF:s nya treårsintervall. Vad händer nu?
Det blir ett tidsbrott i insamlingen för de kommuner och regioner som inte redan befinner sig i intervallet 2021, 2024, 2027, 2030 etc. Detta behöver ni ta hänsyn till när ni ska analyser trender över tid, särskilt om ni valt ut att exempelvis unga i årskurs 8 och unga i årskurs 2 på gymnasiet ska besvara enkäten för att ni ska kunna följa samma grupp av unga över tid.
För att hantera denna konsekvens ger vi er möjligheten att i övergången få genomföra enkäten 16–19 år under 2026 samt under 2028. Genomförde ni enkäten 13–16 år under 2023 med en plan om att följa upp den gruppen unga i enkäten 16–19 år under 2026 kommer ni alltså få möjlighet att göra det. Detsamma gäller om ni avser genomföra enkäten 13–16 år under 2025 med en plan om att följa upp den gruppen unga i enkäten 16–19 år under 2028. Ni kommer dock inte få genomföra någon annan LUPP-enkät än den för 16–19 år under 2026 och 2028, utan dessa genomförs under 2027.
Med fördel genomför ni samtliga LUPP-enkäter ni vanligen använder under 2027 för att hamna rätt i intervallet därefter. Möjligheten att genomföra en enkät utanför MUCF:s intervall ges enbart under övergången, alltså år 2026 och 2028, och möjligheten erbjuds enbart till de kommuner och regioner som drabbas negativt av den här förändringen. Beslut om huruvida just din kommun eller region omfattas av denna möjlighet sker i dialog med LUPP-teamet på MUCF.
- Vår kommun genomför inte LUPP vart tredje år. Vad händer nu?
Även om en klar majoritet som genomför LUPP regelbundet gör det vart tredje år är ni några som inte gör det. Det finns ett tiotal kommuner som genomför LUPP med lite skiftande intervall, en handfull som genomför LUPP vartannat respektive vart fjärde år samt enstaka kommuner som genomför LUPP varje år.
- För er kommuner som redan har beslut om att genomföra LUPP varje år kommer det fortsatt vara möjligt, men till ett självkostnadspris de åren som ligger utanför MUCF:s intervall. Vad det priset kommer ligga på är i nuläget inte bestämt. Lägg märke till att möjligheten att köpa till extra “enkätår” i regel inte kommer erbjudas. Dialog om denna möjlighet får ske mellan den aktuella kommunen och LUPP-teamet på MUCF.
- Det kommer från och med 2027 inte längre vara möjligt att genomföra LUPP vartannat eller vart fjärde år. Enkäten kommer enbart erbjudas vart tredje år. Undantag kan ske enligt punkt ovan.
- För er kommuner som genomför LUPP sporadiskt vill vi slå ett slag för att se över era behov av att systematiskt samla in kunskap om era unga vart tredje år med hjälp av LUPP. Kontakta gärna oss så pratar vi mer.
- Hur kom ni fram till beslutet att periodisera LUPP?
Beslutet att periodisera LUPP har tagits genom en analys som genomfördes av extern aktör. Analysen genomfördes på grund av att MUCF identifierat ett behov av förändrade arbetssätt kopplat till den feedback vi fått från kommuner och regioner som efterfrågar utökat processtöd kopplad till LUPP, läs mer i den senaste rapporten LUPPföljning 2019-2022.
Med avstamp i att MUCF:s rekommendation i grunden är att genomföra LUPP vart tredje år samt att 70 procent av er dessutom redan gör så, att kommuner och regioner har efterfrågat ett mer processorienterat stöd kopplat till LUPP samt baserat på vad analysen påvisade ansåg MUCF att vi har tillräckligt med underlag för att ta beslutet att periodisera LUPP.
- Hur har ni informerat om den här förändringen?
Vi har skickat mejl till de kommunala och regionala kontaktpersonerna för LUPP. Har just din kommun inte fått informationen kan det vara för att ni bytt kontaktperson men missat att meddela oss om det.
- Vad blir skillnaden i stöd från MUCF jämfört med tidigare?
Fokus flyttas från att i huvudsak erbjuda enkätstöd till ett mer utvecklat processtöd kring hur resultaten kan användas. Vi ser fram emot att kunna samordna LUPP-cykeln för samtliga kommuner som använder ungdomsenkäten och ge stöd till alla utifrån att ni är i samma fas av LUPP-cykeln samtidigt. Hur detta stöd kommer att utformas är inte klart ännu, men vi planerar för att det kommer erbjudas såväl digitala som fysiska träffar med alla kommuner som använder LUPP utifrån teman i de respektive faserna av LUPP-cykeln och det rättighetsbaserade ungdomsperspektivet.
- Hur hanteras analysen av resultaten – tar MUCF ansvar för det?
MUCF ansvarar inte primärt för analysen av resultaten i dagsläget. Kommunerna kommer fortsatt få sina ”egna” resultat och kan själva eller tillsammans med regionala aktörer och forskare analysera materialet. MUCF vill främja samarbete med forskarnätverk och regionala initiativ. Den nya periodiseringen kan möjliggöra fler alternativ framåt när det gäller analys av det totala resultatet från alla kommuner som använder LUPP.
- Kommer LUPP-enkäten att revideras i samband med den här förändringen?
Det pågår en process att revidera ungdomsenkäten LUPP och ambitionen är att denna revidering ska vara färdig till genomförandet 2027.
- Kommer det ske några förändringar av LUPP-portalen?
Vi kommer påbörja en ny upphandling av LUPP-portal, och ambitionen är att denna ska vara färdig till genomförandet 2027.
LUPPföljning 2019–2022
I rapporten LUPPföljning 2019-2022 kan du ta del av inspiration och lärande hur andra kommuner arbetar med LUPP. Rapporten har gjorts genom en enkätundersökning till de kommuner som genomförde LUPP-undersökningen under perioden 2019–2022 samt genom femton djupintervjuer med erfarna kommuner som genomfört LUPP-undersökningen två eller fler gånger tidigare.
Kommuner och regioner som genomför LUPP 2025
2025 deltar följande kommuner och regioner i LUPP.
- Kommuner och regioner som genomför LUPP 2025 (A-Ö)
- Alvesta kommun
- Bollnäs kommun
- Dorotea kommun
- Gävle kommun
- Hagfors kommun
- Haparanda kommun
- Hofors kommun
- Hudiksvalls kommun
- Jokkmokks kommun
- Kalix kommun
- Karlsborgs kommun
- Lessebo kommun
- Ljusdals kommun
- Ludvika kommun
- Luleå kommun
- Nordanstigs kommun
- Ockelbo kommun
- Orsa kommun
- Ovanåkers kommun
- Region Gävleborg
- Storfors kommun
- Strömstad kommun
- Svenljunga kommun
- Trollhättans stad
- Åsele kommun
- Östersunds kommun
- Österåkers kommun
- Övertorneå kommun
Få svar på åtta olika ämnen genom LUPP!
Beslut som rör unga ska bygga på kunskap om unga. Ungdomsenkäten LUPP (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) är ett verktyg för att ta reda på hur ungas livssituation ser ut lokalt. Frågorna är indelade i kapitel om:
- Fritid
- Skola
- Familjen
- Hälsa
- Trygghet
- Samhälle och demokrati
- Arbete
- Framtid
Anpassad LUPP för elever med särskilda behov
Många kommuner har efterfrågat en anpassad LUPP och 2023 är första året då vi erbjuder denna möjlighet så att fler unga kan göra sin röst hörd och berätta om sina levnadsvillkor. Anpassad LUPP har färre och förenklade frågor och minskat antal svarsalternativ. I enkäten har vi även tagit bort abstrakta begrepp och erbjuder möjlighet till bildstöd.
Ungdomsenkäten LUPP kan användas för att:
- skaffa kunskap om unga
- underlätta eller starta ett samarbete mellan förvaltningar och verksamheter
- skaffa underlag i beslutsprocesser som rör unga
- förbättra ungas levnadsvillkor lokalt
Praktisk information
LUPP finns på fem språk: svenska, engelska, arabiska, dari och somaliska. Enkäten finns även på flera av våra minoritetsspråk.
Enkäten finns för tre olika åldersgrupper: 13-16 år, 16-19 år och 19-25 år.
Vanliga frågor om LUPP
- Vem ansvarar för vad?
Arbetet med LUPP är ett samarbete mellan MUCF, kommuner och regioner med det gemensamma målet att skapa goda levnadsvillkor för unga. MUCF har ett övergripande ansvar. Kommuner och regioner har ansvar för andra delar i processen.
Data som samlas in, äger vi gemensamt för att bidra till kunskap om unga på lokal och nationell nivå.
MUCF:s ansvar är att hjälpa till med formuleringen kring egna frågor och att översätta de egna frågorna. MUCF bygger och utvecklar pappers- och webbenkäter, samt erbjuder råd och stöd genom informationsträffar, så kallade Hotspots under hela året. MUCF ansvarar för att LUPP-portalen och tekniska plattformar för webbenkät fungerar.
Ert ansvar som kommun handlar om att se till att organisationen och skolorna vet att enkäten ska genomföras och varför. Att genomföra enkäten rent praktiskt, att ta fram och analysera resultaten, att återkoppla och sedan att sprida resultaten till berörda parter, framför allt till unga. Genomföra insatser kring resultaten och sedan att återigen följa upp och se, vad hände sen?- Vad är insamlingsinfo och vad ska finnas med där?
Insamlingsinfo är en viktig källa till information när MUCF bygger era enkäter. MUCF skickar ut en länk till er, där ni fyller i all information och skickar tillbaka. Det ni ska fylla i är:
- Namn, telefonnummer och e-post till er kontaktperson
- Vilken eller vilka enkäter ni vill använda, vilka åldersgrupper som ska svara på enkäten.
- Vilka årskurser och skolor som ska finnas med som svarsalternativ.
- Namn på skolor eller bostadsområde (om ni har valt att ta med det)
- Egna frågor som ni vill ha med.
- Vilka språk ni ska använda och erbjuda enkäten till era ungdomar.
- Kan vi genomföra enkäten när som helst?
Nej, genomförandet av enkäterna sker under insamlingsperioden som är den första oktober till den sista november varje år. Insamlingsperioden ligger på hösten på grund av att det behöver göras en del förberedelsearbete innan enkäten kan genomföras på ett bra sätt. Kommuner ska hinna förankra enkäten och arbetet både hos ungdomar som ska genomföra enkäten och hos politiker och tjänstepersoner som sedan förväntas ta emot och använda resultatet. Det är även bra om kommuner hinner planera in en uppföljning hur ni ska sprida resultatet och vilka insatser som ska göras när ni får resultatet. MUCF finns hela tiden för att ge kommuner stöd i processen. Genom informationsträffar, mejl eller telefon försöker vi underlätta ert arbete för att få ett så bra genomförande och resultat som möjligt.
- Finns det möjlighet att lägga till frågor som inte redan finns med i enkäten?
Det går bra att ha med tre egna frågor i enkäten. Det kan vara envalsfråga eller flervalsfråga eller en fråga som kräver fritextsvar. Det viktigaste när det gäller egna frågor är att alla som gör enkäten ska kunna svara på dem. MUCF hjälper gärna till och bollar formulering av frågor och svarsalternativ och ett generellt upplägg för hur ni får ut mest av era frågor. Även de egna frågorna översätts om ni är i behov av det.
- Går enkäten att genomföra både digitalt och via pappersenkät?
LUPP är i grund och botten en webbenkät men det finns möjlighet att använda pappersenkäter till de som det passar bättre. Ni skriver själva ut era pappersenkäter när ni har fått länkarna till webbenkäterna från oss. Det ni ska tänka på är att svaren från pappersenkäterna behöver fyllas in i webbenkäterna för att komma med i det samlade resultatet. Detta måste göras innan den 30:e november när insamlingsperioden är slut. Det är viktigt att ni tar med detta i ert planeringsarbete eftersom det kan ta en stund att fylla i om det är många pappersenkäter.
Webbenkäten skickas ut via länk till den som är kontaktperson. Kontaktpersonen får sedan skicka länken till berörda parter i er kommun. Länken är knuten till LUPP-portalen och det är där alla resultaten samlas. Webbenkäten går att genomföra på alla digitala plattformar, men använd inte för små plattor eller mobiltelefoner, då man kan behöva zooma in och ut och det kan vara svårt att få en helhetsbild över enkäten. Tänk också på att en stabil uppkoppling är en förutsättning för att jobba med enkäten.- Går det att pausa enkäten när man börjat svara på frågorna?
Ja det går. De som har behov av att pausa enkäten för att kunna gå tillbaka och svara vid senare tillfälle har möjlighet att använda sig av personliga lösenord. För att få ett lösenord kan ni antingen gå in i er LUPP-portal och klicka på lösenord och ladda hem så många som ni behöver, eller hör av er till oss på e-post lupp@mucf.se och beställ de lösenord ni behöver.
Tänk på att bara beställa de lösenord ni faktiskt behöver!
- Kan vi se hur många som svarat på enkäten under tiden den genomförs?
Ja, i er LUPP-portal kan ni följa hur många som har svarat på enkäten i realtid. Ni kan ser hur många som har svarat totalt och hur många som har svarat på en viss skola eller ett visst bostadsområde. Tänk på att ställa in rätt tidsperiod under antal svarande så att ni får aktuella siffror. I LUPP-portalen kan ni ta fram enklare statistik och diagram för att börja analysera ert resultat och följa det under tiden.
- När får vi våra resultat?
I LUPP-portalen kan ni följa ert resultat under tiden som enkäten genomförs. Det samlade resultatet med rådatafiler i excel-format får ni ut i december efter att insamlingsperioden är avslutad. Ni kommer få tillgång till era filer på ett säkert och krypterat sätt.